Rölyef – Kabartma Kursları
Sanatta yeniliğin, gerçek yeniliğin ne olduğunu doğru olarak kavrayabilmemiz için, önce sanatta yenilik ile sanatsal gelişme, giderek, sanatsal gelişme ile toplumsal gelişme arasındaki ilişkiye bakmamız gerekir. Çünkü sanatsal gelişmenin olduğu kadar, toplumsal gelişmenin de en önemli etmenlerinden biri, eski ile yeni arasındaki mücadeledir. Sanatsal ve toplumsal gelişmenin itici gücü, eski ile yeni arasındaki mücadeleye dayanır.
Tıpkı yeni üretim tarzı ve üretim ilişkilerinin eski üretim tarzı ve ilişkilerinin içinden doğması, onunla bir çatışmaya girmesi ve sonunda onu tarihte olumsuzlayarak aşması gibi, sanatta yeni de, eski olanın bağrında gelişerek onunla bir çatışma içine girer ve sonunda onu olumsuzlayarak aşar. Sanat tarihine bu açıdan baktığımızda göreceğiz ki, bütün bir sanatsal gelişme, yeni ile eski arasındaki mücadeleyle varlığını kazanmakta ve yerini öbürüne terk etmektedir. Sanatsal gelişme ile toplumsal gelişmenin bağıntısı içinde bunu şöyle örneklendirebiliriz: Nasıl Ortaçağ sosyo-ekonomik yapısı ve feodal üretim tarzı ile aşılarak geride bırakılmışsa, buna bağlı olarak feodal sanatsal kültür değerleri de Rönesans’ın yeni sanatsal kültür değerleri karşısında öylesine aşılarak geride bırakılmıştır.
Anadolu Güzel Sanatlar Eğitim Kurumları
“Sıfır Çizimle Gel, Süper Çizimle Git”
Heykel Kursları
Hobi Amaçlı veya Heykel-Seramik Bölümünde Okuyanlara Yönelik
Heykel nedir? Taş, tunç, bakır, kil, alçı, ağaç, fildişi vb. gibi maddelerden kalıba dökülerek, yontularak ya da yoğrulup pişirilerek yapılan insan, hayvan vb. biçimlerini yansıtan sanat yapıtı. Başka bir deyişle sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir.
Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir. Genellikle insan, hayvan ya da nesnelerin heykelleri yapılır. Büst, rölyef ve tors gibi heykel türleri vardır. Taş ve ahşap gibi malzemelerden yontularak yapılabileceği gibi, kil, balmumu gibi ara malzemelerden modellenerek, bronz ve tunç gibi metallerden dökülebilir. Büst, rölyef ve tors gibi heykel türleri vardır.
Anadolu Güzel Sanatlar Merkezimizde birlikte çamurun, bir başka deyişle onu oluşturan kil, toprak ve de suyun avucumuzun içinde şekil aldığını görürken aslında aynı zamanda ne kadar stres yükümüzü azalttığını keşfedeceğiz. Bir materyali bir başka şekle veya objeye dönüştürmenin verdiği hazzı keşfederek “karaciğerimizi temizleyeceğiz”. Heykel dersleri birebir veya gruplar hainde yapılabilmektedir.
Ders gün ve saatleri öğrenci ve öğretmene göre ayarlanabilmektedir. Yapılan ürünlerin tamamı öğrenciye ait olmakla beraber yılsonunda yapılan sergilerde sergilenebilmekte ve dileyenler ürünlerinin satışlarını yapabilmektedir. Sergilerde kursiyerlerin başarı belgeleri takdim edilir. Başarı Belgesi çeşitli kurumlarda referans niteliği taşımaktadır.
Heykel yapımında kullanılan teknik ve yöntemler; Kullanılan malzemeye göre değişir. Başka bir deyimle, her malzeme (taş, pişmiş toprak, cam, bronz, kil, alçı vb.) kendi teknik ve yöntemini gerekli kılar. Kullanım yeri amacına göre, bu malzemelerden herhangi biri tercih edildiği gibi, aynı heykel için birden fazla malzeme de kullanılmış olabilir. Zaman zaman heykelin boyandığı da görülmüştür.
Heykelcilikte usul ve teknikler; Heykelci hem çizici hem de uygulayıcıdır. Heykelcilerin bazıları sadece ellerine verilen şekilleri ya oyarlar veya dökerler.
Heykelcilikte; oyma, biçimleme, inşa ve birleştirme, döküm, bitirme gibi teknikler;
Eksiltme (Yontma) – Heykelci tek parça bir kütleyi istenen düzen içinde şekillendirir. Taş ve ahşap heykelcilikte bu usul kullanılır.
Manipülasyon (Modelleme/biçimleme) – Şekillendirilebilir heykel malzemelerinin elle ya da çeşitli aletlerle biçimlendirilmesi. Bunların maddesi kil, balmumu ve alçıdır.
Birleştirme (Yapılandırma/inşa) – Önceden şekillendirilmiş malzeme ve parçaların usulüne uygun olarak bir araya getirilmesidir. Birleştirme heykelcilikte, kumaş, saç, çıta, kalas, formika, cam, ip, metal borular vb. maddeler kullanılır.
Yerine geçme (Döküm) – Kil, balmumu gibi ara malzemeyle yapılan heykellerin çeşitli döküm teknikleri kullanılarak; bronz gibi dayanıklı malzemeyle dökülmesidir.
Tamamlama – Bitmiş heykelleri perdahlama, cilalama, boyama ve yaldızlama gibi uygulamaların yapılmasına denir.
Kursiyerlerle Yapılacak Heykel Derslerinde Takip dilecek Yol;
1.Kur – 1. Kurda amaç kursiyerde ileri kurlar için bir temel oluşturmaktır. Temel çalışmaların yer aldığı bu kurda çamurla ilk tanışma, malzemeleri tanıma ve temel şekillendirme yöntemlerinin bir kısmı yer alır.
2.Kur – 1. Kurda oluşturulmuş olan temel ile beraber yardımcı şekillendirme elemanları, uygun aparatlarla malzemeye istenilen şekillerin verilmesi, temel form ve dekor-desen araştırmalarının öğrenilmesi hedeflenir. Heykel ile yeni tanışan sanatseverlerin basitten zora doğru bir yol izleyebilmeleri için, bu aşamada ilk çalışma olarak, daha çok rölyef tarzı, ortalama 50×70 ebatlarında çalışmalar tercih edilir.
3. Kur – Kalıp alma
4.Kur – Yapılan çalışmalarda kalıp alındıktan sonra çıkan ürün üzerinde gerekli düzeltmelerin yapılması, ardından kurumaya bırakılması. Ürün yeterli kuruluğa ulaşınca isteğe bağlı olarak çeşitli boyalarla şekillendirme.
5. Kur – Talebe bağlı olarak, aynı tekniklerle büst tarzı çalışmaların yapılması.
Büyükler İçin Heykel Kurslarında Kullanılan Malzemeler;
Üç boyutlu bir biçim verilebilecek her malzeme heykel yapımında kullanılabilir. Bunlar arasında en çok bilinenler; taş, ahşap, metal, kil, fildişi ve alçıdır.
-Kil (toprak), alçı veya çoğu kırtasiyelerde bulunabilen kâğıt hamurlar, seramik hamurlar
-Rölyef tarzı çalışmalar için çeşitli ebatlarda tekne şeklinde kalıplar.
– Çamura gerekli şekli vermek için modelaj kalemlerinin yanı sıra keskin olmayan meyve bıçakları, çay kaşığı vb. malzemeler de kullanılabilir.
-Masa veya benzeri bir yükselti.
- Kurs Programlarına Bakmak İçin
- Dersleri İzlemek İçin
- Hangi Kursları Katılabilirsiniz
- Gurur Tablolarımız İnceleyiniz
- Kurs Saatini ve Fiyatlarını Görmek İçin Tıklayınız
- Öğrenci Çalışmaları Görmek İçin Tıklayınız
- Anadolu Sanat İzmirde
- Anadolu Sanat Adanada
- Anadolu Sanat Ankarada
- Anadolu Sanat İstanbulda
- Anadolu Sanat Antalyada
- Anadolu Sanat Bursada
- Anadolu Sanat Çanakkalede
- Anadolu Sanat Diyarbakırda
- Anadolu Sanat Eskişehirde
- Anadolu Sanat Gaziantepde
- Anadolu Sanat Hatayda
- Anadolu Sanat Kayseride
- Anadolu Sanat Konyada
- Anadolu Sanat Mersinde
- Anadolu Nazilli
- Anadolu Samsun
- Anadolu Sanat Trabzonda
Heykel Eğitimleri, Heykel Kursları, Kabartma Resim Kursları, Rölyef Kursları, Yetişkinler İçin Hobi Kursları